Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Βαρβάρα (τούρκικα Ασουρές)

Βαρβάρα (Θράκη)


Περιγραφή

Πρόκειται για νηστίσιμο παραδοσιακό Θρακιώτικο έδεσμα. Είναι γλυκό που έχει θρησκευτικές ρίζες, παρασκευάζεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, και μοράζεται σε μπολάκια σε γείτονες για να έχουν καλή υγεία τα παιδιά κυρίως του σπιτιού αλλά και προς τιμήν της Αγίας. Γι'αυτό πολλές φορές απαντάται και με το όνομα Βαρβάρα.
Προέλευση Θράκη
Διαβάστε σχετικό άρθρο : Η Αγία Βαρβάρα και το έθιμο της Βαρβάρας στη Θράκη


Συστατικά
500 γραμ. αποφλοιωμένο σιτάρι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
10 σύκα ξερά
δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
χουρμάδες
200 γραμ. καρύδια χονδροκομμένα
κανέλα
1 βάζο ταχίνι


Συνοδευτικά ποτά Coffee & Tea
Δυσκολία: medium
Χρόνος: 120 min
Άτομα: 10


Οδηγίες

1.Πλένουμε και μουσκεύουμε το σιτάρι την προπαραμονή της Αγίας Βαρβάρας.

2.Την παραμονή της γιορτής βράζουμε το σιτάρι στη χύτρα για 20 λεπτά.

3.Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και πολτοποιούμε το περισσότερο σιτάρι και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.

4.Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.

5.Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι αυτά.

6.Αφήνουμε να βράσουν για αρκετή ώρα ανακατεύοντας συχνά, ώστε να χυλώσει.

7.Όταν έχουν βράσει πολύ καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

8.Όταν λιώσει και η ζάχαρη, σβήνουμε και προσθέτουμε το ταχίνι.

9.Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε μπολάκια.

10.Σε κάθε μπολάκι, από πάνω από 1 κουταλιά καρύδια και κανέλα.

Πηγή:http://users.sch.gr/mfanarioti/SYNTAGES/Katalogos/glyka/asoures.html
http://greekcultureclub.gr/syntages/item/varvara-thraki.html

Ασουρές


Υλικά (για 4 άτομα)
150 γρ. αποφλοιωμένο σιτάρι για κόλλυβα
2 δαφνόφυλλα
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. κύμινο, στη μύτη γαρίφαλο
150 γρ. ζάχαρη
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, χονδροκομμένα
50 γρ. καρύδια χονδροκομμένα
8 λιαστά σύκα χονδροκομμένα
1 κ.σ. αλεύρι
Σουσάμι
Κόκκοι ροδιού
Ψιλοτριμμένο καρύδι και κανέλα


Παρασκευή
Βάζουμε το σιτάρι αποβραδίς στο νερό. Την επομένη το στραγγίζουμε και το βράζουμε σε 1,5 λίτρο νερό, μαζί με τη δάφνη. Όταν ανοίξει (σκάσει) το σιτάρι, βγάζουμε τη δάφνη και προσθέτουμε την κανέλα, το κύμινο και το γαρίφαλο, συνεχίζουμε το βράσιμο με σκεπασμένη κατσαρόλα. Όταν το σιτάρι αρχίσει να χυλώνει, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τα σύκα. Τραβάμε από τη φωτιά και σε μια άλλη κατσαρόλα ψήνουμε (καβουρδίζουμε) το αλεύρι. Μόλις ροδίσει, ρίχνουμε τον ασουρέ μέσα στο αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σουσάμι, καρύδι και ρόδι και σερβίρουμε σε τέσσερα μπολ.

Πηγή http://www.athinorama.gr/umami/dessert/recipes/default.aspx?id=2000541

Βαρβάρα με νισεστέ


Υλικά
500γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο (το βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ)
1 μικρή χούφτα ρύζι
λίγες βρασμένες σταφίδες
καρύδι τριμμένο
κανέλα, ζάχαρη ή μέλι

Υλικά για το νισεστέ
1 ποτήρι κρασιού νισεστέ (το βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ)
6 ποτήρια κρασιού νερό
Εκτέλεση του νισεστέ
Διαλύουμε το νισεστέ σε ένα μπολ με ένα ποτήρι κρασιού νερό. Αφού διαλυθεί και γίνει ομοιόμορφο μείγμα, το χύνουμε σε κατσαρολάκι με έξι ποτήρια κρασιού νερό που βράζει. Το ανακατεύουμε. Αυτό πήζει αμέσως. Το αφήνουμε να χλιαρώσει εντελώς.

Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το σιτάρι 2-3 χέρια. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με πολύ νερό, βάζουμε και το ρύζι και το βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά 4 ώρες περίπου, δηλαδή μέχρι να ανοίξουν εντελώς τα σπυριά του σιταριού και να μαλακώσει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να χλιάνει πολύ.
Κατόπιν προσθέτουμε το νισεστέ. Όταν θέλουμε να φάμε, βάζουμε σε ένα μπωλάκι βαρβάρα, προσθέτουμε λίγες βρασμένες σταφίδες, καρύδι τριμμένο, λίγη κανέλα και ζάχαρι ή μέλι κατά προτίμηση, μέχρι να γλυκάνει.
Η βαρβάρα διατηρείται στο ψυγείο. Κάθε φορά που θέλουμε να φάμε, βγάζουμε μια ποσότητα, την οποία ζεσταίνουμε με λίγο καυτό νερό. Είναι πολύ ωραία να τρώγεται ζεστή.
Πηγή http://archive.in.gr

Ασουρές



φωτό: Παναγιώτης Μπελτζινίτης
Υλικά
400 γραμμ. σιτάρι
400 γραμμ. ζάχαρη
150 γραμμ. ξανθή σταφίδα
50 γραμμ. μαύρη σταφίδα
150 γραμμ. ξερά βερίκοκα
75 γραμμ. καρύδια κομμένα στα τέσσερα
100 γραμμ. σύκα ψιλοκομμένα
50 γραμμ. φιστίκια Αιγίνης
50 γραμμ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα
50 γραμμ. φουντούκια αποφλοιωμένα
50 γραμμ. κουκουνάρια
1 ποτ. κόκκους ροδιού
ροδόνερο

Εκτέλεση
Βράζουμε το σιτάρι μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα βερίκοκα κομμένα στα τέσσερα και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα κατά διαστήματα, για να μην πίάσει ο πάτος της κατσαρόλας. Αφήνουμε να πάρει αρκετές βράσεις, μέχρι να χυλώσει. Ρίχνουμε τα καρύδια, τα φιστίκια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια και τα σύκα. Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Αδειάζουμε τον ασουρέ σε βαθύ μπολ. Όταν κρυώσει, γαρνίρουμε με κόκκους ροδιού και πασπαλίζουμε με ροδόνερο.

Από το βιβλίο: Σούλα Μπόζη, Πολίτικη κουζίνα,παράδοση αιώνων, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003.
Πηγή http://www.homefood.gr/recipes/recipe.asp?cat=12&id=2330


Βαρβάρα (γλυκό)
Από τη Βικιπαίδεια https://el.wikipedia.org/



Παραδοσιακό γλυκό βαρβάρα (οι μουσουλμάνοι το αποκαλούν ασουρέ) στην Κομοτηνή κατά την διάρκεια της ισλαμικής εορτής του Ασουρέ τον Δεκέμβριο 2011.

Ασουρές στην Τουρκία.

Ο ασουρές (αρσ. ουσ., τουρκικά: Aşure) ή βαρβάρα (θηλ. ουσ.) είναι ένα γλυκό, γνωστό στους Τούρκους και ως το γλυκό του Νώε,[1] το οποίο παραδοσιακά υπάρχει στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αλλά είναι διαδεδομένο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το γλυκό εμφανίζεται στην παράδοση τόσο των χριστιανών όσο και των μουσουλμάνων των περιοχών αυτών. Περιέχει ένα μείγμα από σπόρους, όσπρια, όπως φασόλια και ρεβίθια, σιτάρι, ξηρούς καρπούς και φρούτα και σερβίρεται ζεστό, [2] πασπαλισμένο με κανέλα και γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς, ρόδι, σταφίδες κλπ.

Μουσουλμανικός Κόσμος

Οι μουσουλμάνοι το σερβίρουν τον πρώτο μήνα του Ισλαμικού ημερολογίου Μουχαρέμ και συγκεκριμένα στις 10 του μήνα όταν γιορτάζεται η Ημέρα του Ασουρέ [1] (Τουρκικά: Aşure Günü).

Ελλάδα

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Δυτική Θράκη το γλυκό γίνεται με κοπανισμένο σε γουδί σιτάρι, το οποίο βράζεται και ανακατεύεται με κοπανισμένο, ψημένο σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια και γλυκαίνεται με πετιμέζι, χυμό ροδιών, χουρμάδες, σύκα ή ζάχαρη.[3][4] Στους Έλληνες χριστιανούς είναι γνωστό και ως βαρβάρα, από την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, κατά την οποία φτιάχνεται και μοιράζεται[5] συμβολίζοντας την πανσπερμία[4]. Το ίδιο γλυκό κάνουν και οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης γιορτάζοντας την Ημέρα του Ασουρέ, το οποίο μοιράζουν σε γείτονες.
Παραπομπές

1.:1,0 1,1 Rumi Club - University of Massachusetts, Noah's Pudding – (umass.edu).
 2.Βαρβάρα με νισεστέ – (in.gr).
 3.Θρακικά, τόμ. 44-45 (Θρακικό Κέντρο, 1970).
4.:4,0 4,1 "Βαρβάρα" το γλυκό έθιμο της Θράκης, "Εμπρός" Ξάνθης Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010, έντυπη έκδοση.
5. Θρακικά, τόμ. 40-41 (Θρακικό Κέντρο, 1966).

3 σχόλια: