Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Χαλβάς με Νισεστέ

To έφτιαχνε η μαμά μου τις ημέρες της νηστείας και αναδημοσιεύω από http://helengrblog.blogspot.gr μόνο που το έκανε καλύτερο εκείνη από εμφάνιση χα! κι είχε ένα μυστικό για να δείχνει πιο σκούρο .... εάν θυμάμαι καλώς πρέπει να έκαιγε τη ζάχαρη



Τι είναι ο νισεστές;
Από το On Line Λεξικό του Κόμβου διαβάζουμε ότι είναι « αμυλάλευρο που το χρησιμοποιούν στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική για να πήζουν σάλτσες, κρέμες κτλ. ή στη βιομηχανία για να κατασκευάζουν κόλλες».
Σε άλλα Λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη νισεστές είναι Περσικής προέλευσης και σημαίνει πολύ λεπτό αλεύρι από την καρδιά του σπόρου του καλαμποκιού.
Από καιρό ήθελα να δημοσιεύσω αυτή την απλή, εύκολη και παραδοσιακή συνταγή για έναν νηστίσιμο χαλβά με νισεστέ. Μπορεί να μην αρέσει σε όλους η γεύση του, γιατί δεν συνηθίζεται παντού. Αν, όμως, μας αρέσουν οι κρέμες, πρέπει να δοκιμάσουμε αυτό το νόστιμο και ελαφρύ γλυκάκι με τα πολύ απλά υλικά. Ας δούμε τι χρειαζόμαστε.

Τ α Υ λ ι κ ά

4 κουταλιές (σούπας) ελαιόλαδο ή 3 φυτίνη
1 ποτήρι του νερού νισεστές
1 ποτήρι καστανή ζάχαρη (αν θέλετε βάζετε επιπλέον ½ φλιτζάνι )
2 ½ ποτήρια κρύο νερό
½ φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα
½ αποξηραμένα κεράσια
2 κουταλιές ανθόνερο
8 κερασάκια μαρασκίνο
Κανέλλα για το τελείωμα (προαιρετικά)

Ο δ η γ ί ε ς



Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νισεστέ, τη ζάχαρη, το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς.



Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι ή το βούτυρο και, όταν κάψει, προσθέτουμε το μείγμα του νισεστέ και της ζάχαρης, τα αμύγδαλα και τα κεράσια.




Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα ή με ξύλινη κουτάλα, για να μην μας κολλήσει η κρέμα.
Όταν αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε το ανθόνερο, ανακατεύουμε γρήγορα να απορροφηθεί.




Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει εντελώς και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αδειάζουμε το γλυκό σε μια φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει.


Όταν κρυώσει εντελώς, το ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με κερασάκια μαρασκίνο και κανέλλα.

TIP
Τα αμύγδαλα μπορούμε να τα προσθέσουμε στο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου