Προέλευση Θράκη
Θρακιώτικη κρεατόπιτα με κιμά
Δυσκολία: medium
Χρόνος: 2 h 30 min
Άτομα: 12
Συστατικά
1 πακέτο φύλλο alfa
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
6 μέτρια ξερά κρεμμύδια
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι βούτυρο
150 γρ. κασέρι
150 γρ. κεφαλοτύρι
αλάτι
πιπέρι
Συνοδευτικά ποτάWhite Wine Red Wine
Περιγραφή
Η Θρακιώτικη κουζίνα έχει στοιχεία από την Μ.Ασία και την Πόλη. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει ο κιμάς από την Χριστουγεννιάτικη εκδοχή της πίτας! Αυτή η κρεατόπιτα κάνει την εμφάνιση της, απαραιτήτως, σε κάθε Θρακιώτικο γιορτινό τραπέζι.
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα χαράζουμε στα 4, τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους (δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρά). Αφού μαλακώσουν αρκετά, τα λιώνουμε με πιρούνι.
Ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τον κιμά. Με κουτάλα, τον σπάμε σε μικρά κομματάκια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε να πιει όλα τα υγρά του, μέχρι να στεγνώσει τελείως. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και δυναμώνουμε τη φωτιά, μέχρι να «στεγνώσει» καλά η γέμιση. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, προσθέτουμε τα τυριά κι ανακατεύουμε.
Σε μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το λιωμένο βούτυρο. Λαδώνουμε μεγάλο ταψί για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 4 λαδωμένα φύλλα και αδειάζουμε μέσα τη γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα και γυρίζουμε τις άκρες που εξέχουν, πάνω στην πίτα, χωρίς να τα στρίψουμε σε κόθρο. Χαράζουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και με λίγες σταγόνες νερό. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Παρόμοιες Συνταγές Κρεατόπιτα Κεφαλονίτικη
Πηγή: http://www.alfapastry.com/el/content/thrakiotiki-kreatopita-me-kima
http://greekcultureclub.gr/syntages/item/thrakiotiki-kreatopita-me-kima.html?category_id=13
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς κατά λάθος αγαπητή μου φίλη, να διαγράφηκε το σχόλιο σου, μια και το βλέπω στα mail μου "ΤΕΛΕΙΑΑΑΑΑΑΑ !! ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΓΗΤΑ !! ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ , ΟΜΟΡΦΕΣ ΨΥΧΕΣ , Κ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΦΑΓΗΤΑ Κ ΓΛΥΚΑ !!! " Κι όντως για την μεγάλη μου αγάπη στους Θρακιώτες και τα φαγητά τους το δημιούργησα περισσότερο το ιστολόγιο μου και αφιερωμένο στην μαμά μου! Ευλογημένη χρονιά με υγεία και κάθε ευτυχία!
Διαγραφή